SER SKARSZEWSKI

Ser skarszewski produkowany jest w oparciu o technologię serów typu holenderskiego. Gotowy ser kierowany jest do handlu w blokach o wadze 3,5 kg. Charakterystyczne uwypuklenia boków w gotowym, dojrzałym serze świadczą o obecności dużych, owalnych oczek występujących w elastycznym miąższu. Ponadto, ser ten posiada łagodny, a nawet lekko orzechowy smak oraz przyjemny, łagodny aromat. Ser dłużej dojrzewający może posiadać smak lekko pikantny. Wykorzystanie tego sera może być różnorakie, począwszy od tradycyjnego podania na pieczywo, jako składnik sałatek, potraw mięsno-warzywnych do tradycyjnych zapiekanek. Polecany jest także w połączeniu z powidłami śliwkowymi lub truskawkowymi jako doskonała przekąska.



SER JEZIORAŃSKI

Jest to ser typu szwajcarsko-holenderskiego, półtwardy. Charakteryzuje się elastyczną i jednolitą konsystencją, a oczkowanie jest drobne i nieregularne. Smak łagodny, lekko kwaśny i lekko słony. Produkowany jako pełnotłusty w formie bloków o masie ok. 2,5kg. Polecany do szerokiego wykorzystania w codziennym żywieniu, w gastronomii oraz przy produkcji wszelkiego rodzaju zapiekanek i pizzy.



SER SALAMI

Ser salami należy do serów typu szwajcarsko-holenderskiego i produkowany jest w kształcie walca o średnicy ok. 8,5 cm. Jest serem półtwardym, o elastycznej konsystencji, niedużych oczkach, kremowo-żółtej barwie. Smak i zapach sera jest łagodny, aromatyczny, lekko kwaśny, a nawet lekko pikantny. Jego dużą zaletą jest możliwość otrzymania okrągłych plastrów idealnych do przyrządzania kanapek z różnego rodzaju bułek.



SER TYLŻYCKI

Ser tylżycki produkowany jest w oparciu o połączoną technologię serów szwajcarskich i holenderskich. Jest serem półtwardym, o elastycznej i jednolitej konsystencji. Jego oczka są drobne, dość liczne i nieregularne. Smak jest nieco ostrzejszy od serów typu holenderskiego. Doskonale nadaje się do róźnego rodzaju potraw z zapiekanym serem. Najczęściej wykorzystywany jest do kanapek.



SKARSZER

Ser produkowany jest w oparciu o technologię serów typu holenderskiego, do produkcji którego jako dodatek wykorzystuje się słodką maślankę. Posiada elastyczny, jednolity miąższ o kremowo-żółtej barwie i nieregularnych, licznych i drobnych oczkach. Smak wyraźnie słony i lekko pikantny. Produkowany w formie bloków o wadze ok. 4,5kg. Jako pełnotłusty, półtwardy ser polecany jest do róźnorakiego wykorzystania w formach żywieniowych.

wstecz